MAGAZÍN / Gastronomie

Popis:
9.1.2019

Hlívová polévka na staročeský způsob

Potřebujete-li dostat vaše tělo zase do patřičné kondice, trochu vyčistit cévy a upravit váhu? K tomu nám bude nápomocná hlíva ústřičná.

Hlíva ústřičná nejen, že výborně chutná, ale má i mnoho léčivých účinků. Kromě stimulace imunitního systému působí na metabolismus tuku, snižuje cholesterol a díky vysokému obsah D - glukanu je elixírem věčného mládí. Kromě těchto kladů je zde jeden nepřehlédnutelný, skvěle chutná restovaná, dušená či klasicky vařená.

Hlíva ústřičná se po staletí používá v tradiční čínské a japonské medicíně k přípravě léčivých tinktur, mastí a suchých přípravků. Působí proti zánětlivým onemocněním, zvyšuje odolnost proti virům a bakteriím, působí příznivě při léčbě hemoroidů, křečových žil, bércových vředů, popálenin, ekzémů, je prevencí proti rakovinným onemocněním, ateroskleróze a srdečním onemocněním. Preventivně také působí proti účinkům radioaktivního a UV záření.

Dnes vám přinášíme recept na výtečnou a výživnou polévku.

Suroviny

Hlíva ústřičná (150 g)
Brambory (4 ks)
Cibule (1 ks)
Česnek (1 stroužek)
Mouka hladká (2 pol. lžíce)
Voda (3 litry)
Staročech (1 lžička)
Lahůdková paprika (2 lžičky)
Olej (5 pol. lžíce)

Postup přípravy

V hrnci na oleji orestujeme dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli, pak přidáme na menší kousky nakrájenou hlívu.

Asi po 3 minutách zaprášíme hladkou moukou. Po opražení hladké mouky přidáme lahůdkovou papriku, vše dobře promícháme a zalijeme vodou. Za občasného míchání dovedeme k varu, přidáme na kostičky nakrájené brambory, necháme provařit asi 15 minut a přidáme koření Staročech spolu s prolisovaným česnekem. Ještě chvilku povaříme a můžeme podávat...

Podáváme s tmavým nebo celozrným pečivem, v případě slavnostní úpravy v troubě nasucho opražíme na kolečka nakrájené rohlíky či veku.

Přejeme dobrou chuť a skvělé zažívání!

Autor / zdroj: PR

DALŠÍ ČLÁNKY

Post

Muzeum v Kolíně vystavuje oblíbené ilustrace Ladových hrdinů

Josef Lada jak ho neznáte. Tak se jmenuje výstava v Regionálním muzeu v Kolíně představující tohoto oblíbeného autora v jiných souvislostech, než bylo

Post

Výstava představuje neznámou berounskou osobnost a zaniklé perníkářské řemeslo.

Autorská výstava historika MČK PhDr. Zdeňka Polanského v berounském muzeu představuje neznámou berounskou osobnost a zaniklé perníkářské řemeslo.

Post

V příbramské porodnici se narodila hned dvě první miminka

V Příbrami přivítali hned dvě první miminka roku 2019. Vanesa a Tadeáš přišli na svět v úplně stejný čas, a to nezávisle na sobě.

PARTNEŘI

www.wwwdesign.cz www.ippolna.cz www.casopis-dracek.cz energy.akcenta.eu

REKLAMA